m2a gradnja

Adaptacija kuće

Adaptacija kuće podrazumijeva proces preuređenja i prilagodbe postojeće kuće ili stambenog
prostora kako bi se zadovoljile potrebe vlasnika. Provodi se iz različitih razloga, a neki od njih
su:

 • proširenje prostora – radi se zbog povećanja broja članova obitelji – npr. dječja soba
  ili dodavanja novih elemenata poput terase i balkona
 • uređenje interijera i eksterijera – provodi se iz estetskih razloga, najčešće se stari ili
  dotrajali elementi zamjenjuju novima
 • obnova stare kuće – uključuje popravke oštećenih dijelova kuće, kao što su krov,
  zidovi ili podovi te modernizaciju, odnosno obnavljanje električnih i vodovodnih
  instalacija, te preuređenje kuhinje, kupaonice i ostalih prostorija
 • poboljšanje energetske učinkovitosti – donosi smanjenje potrošnje energije, a samim
  time i niže režije
 • povećanje vrijednosti nekretnine – obavlja se u slučaju da se nekretnina želi prodati
  ili iznajmiti.

Adaptacija kuće prema opsegu posla

Ovisno o opsegu posla, postoje djelomična ili potpuna adaptacija kuće.

Djelomična adaptacija kuće uključuje manje promjene koje se odnose na pojedinačne prostorije ili dijelove u kući, kao što su npr.  renoviranje kupaonice ili kuhinje.

Potpuna adaptacija kuće uključuje veće, a samim time i vremenski duže radove, koji obuhvaćaju više prostorija, a ponekad i cijelu kuću.

Adaptacija kuće prema vrsti radova

Prema vrsti radova, adaptacija kuće se može podijeliti na unutarnju i vanjsku adaptaciju.

unutarnja adaptacija

Unutarnja adaptacija kuće

 • rušenje i uklanjanje zidova ili pregrada – izrada otvora u zidovima, uklanjanje pregrada ili zidova, skidanje starog estriha i betonskih površina
 • preinake i preuređenje prostorija – ugradnja novih sanitarnih elemenata, popravak vodovodnih instalacija, postavljanje nove keramike
 • zamjena podova, zidova i stropova – brušenje, lakiranje ili polaganje novog parketa, postavljanje nove keramike ili kamena, krečenje, postavljanje gipsanih ploča ili drugih zidnih obloga
 • promjene u rasvjeti i električnim instalacijama – zamjena rasvjete, ugradnja novih prekidača, izmjena postojećih utičnica i ugradnja novih, popravak instalacija
 • zamjena prozora i vrata – demontaža starih prozora i vrata, postavljanje novih okvira, stakla, zaptivnih materijala
 • ugradnja klima uređaja ili kamina – postavljanje split ili multi split sustava klimatizacije, ugradnja dimovodnog sustava i izgradnja dimnjaka za kamin
 • dodavanje novih elemenata – izrada novih ormara, polica i namještaja po mjeri, izrada novih stepenica, preinake stubišta.

Vanjska adaptacija kuće

 • popravak fasade i oblaganje ili zamjenu vanjskog sloja – postavljanje toplinske izolacije, postavljanje nove fasade, brušenje i sanacija postojeće fasade, postavljanje završnog sloja fasade
 • popravak ili zamjena krova – popravak oštećenja na krovu, zamjena dotrajalih crjepova, limarskih elemenata i oluka
 • nadogradnja ili proširenje objekta – postavljanje novih armiranobetonskih greda i stupova, zidanje novih zidova, pregradnih zidova
 • ugradnja novih vrata i prozora – demontaža starih vrata i prozora, postavljanje novih okvira, stakla, zaptivnih materijala
 • zamjena ili popravak ograde ili zida – postavljanje novih ograde, popravak postojećih ili izgradnja novih zidova
 • izrada ili popravak terase, balkona ili drugih vanjskih površina – izrada novih terasa, popravak postojećih terasa, postavljanje novih podnih obloga, ugradnja nadstrešnica
 • uređenje okoliša, postavljanje staze, popravak ili izgradnja parkirališta – izgradnja staza, uređenje okućnice, postavljanje rasvjete, izgradnja ili popravak parkirališta.
vanjska adaptacija
Ovo je samo dio poslova koji uključuje adaptaciju kuće. Svaka adaptacija je jedinstvena i ovisi o potrebama i željama vlasnika te stanju kuće.

Renoviranje stare kuće (vile)

Renoviranje stare kuće predstavlja izazov, ali i jedinstvenu priliku za stvaranje prostora koji će zadovoljiti vaše potrebe i estetske preferencije. Naša stručna ekipa ima iskustva u renoviranju različitih vrsta starih kuća i pružit će vam usluge prilagođene upravo vašem projektu.

Restauracija starih elemenata od velikog je značaja ako se želi zadržati povijesna vrijednost i šarm stare nekretnine. Najčešće je riječ o restauraciji drvenih podova, prozora i vrata.

Stare kuće se moraju i modernizirati u smislu infrastrukture. Električne, vodovodne, plinske i ostale instalacije se prilagođavaju suvremenim standardima kako bi se osigurala električna učinkovitost, ali i sigurnost življenja.

Interijer i eksterijer su vrlo važan segment u renoviranju. Uključuju promjenu rasporeda prostorija, proširenje ili spajanje prostora, mijenjanje kuhinjskih, kupaonskih i ostalih elemenata, mijenjanje podnih i zidnih obloga, zamjenu krova, dodavanje terase ili balkona, uređenje okućnice i ostale radove.

Kontaktirajte nas danas kako bismo započeli razgovor o vašem projektu renoviranja stare kuće. Naša stručna ekipa stoji vam na raspolaganju kako bismo vam pružili savjet, procjenu i prilagođena rješenja. Uz nas, vaša stara kuća može postati moderno i udobno mjesto za život koje odražava vašu osobnost i stil.

renoviranje stare kuće

Krovopokrivački radovi - krovopokrivač Rijeka

Krovopokrivački radovi su poslovi koji obuhvaćaju radove na krovovima kuća, zgrada i drugi objekata. Uključuju različite aktivnosti, kao što su postavljanje krovnih pločica, lima, crijepa i drugih materijala, popravak krova, izolaciju krova, postavljanje krovnih prozora, čišćenje krova, postavljanje odvodnje i sl.

Krov je izrazito važan jer štiti objekt od vremenskih i vanjskih utjecaja, kao što su kiša, snijeg, vjetar i sunce, a istovremeno određuje estetski izgled objekta.

Izrada krovišta

Krov je izrazito važan jer štiti objekt od vremenskih i vanjskih utjecaja, kao što su kiša, snijeg, vjetar i sunce, a istovremeno određuje estetski izgled objekta.

Proces izrade krova uključuje:

 • dizajniranje krovišta – prilagodba obliku i namjeri objekta
 • izrada krovne konstrukcije – uključuje kombinaciju krovnih nosača, rogova, letvi i ostalih elemenata koji drže krovni materijal. Konstrukcija se izrađuje od drvenih ili metalnih elemenata, ovisno o materijalu koji će se koristiti za krov.
 • postavljanje krovnog materijala – odabir ovisi o izgledu, cijeni, trajnosti i funkcionalnosti, a najčešće se koriste crijep, lim i krovne pločice
 • postavljanje krovnih prozora, žljebova, oluka i drugih elemenata koji će doprinijeti funkcionalnosti, sigurnosti i estetskom izgledu objekta.
izrada krovišta
izolacija krovišta

Izolacija krova

Izolacija krova važna je za energetsku učinkovitost i udobnost doma. Loša izolacija može rezultirati gubitkom topline zimi i pretjeranim zagrijavanjem ljeti, što negativno utječe na troškove grijanja i hlađenje.

Postoji više načina za izolaciju krova, a izbor ovisi o vrsti krova te potrebama i željama vlasnika:

 • izolacija između krovnih nosača – izolacijski materijal se postavlja između krovnih nosača, rogova i letvi. Najčešći je način izolacije, a uglavnom se koriste izolacijski materijali kao što su mineralna vuna, staklena vuna i celulozna izolacija
 • izolacija ispod krovnih nosača – postavljanje izolacijskog materijala ispod krovnih nosača i iznad unutarnjeg stropa. Koristi se uglavnom za obnavljanje postojećih krovova, jer izolacijski materijal ne mora biti prilagođen krovnim nosačima.
 • izolacija na vanjskoj strani krova – postupak uključuje postavljanje izolacijskog materijala na vanjsku stranu krova, ispod krovnog materijala. Uglavnom se koristi za krovove s ravnim krovom.

Izolacija krova je investicija koja podrazumijeva dugoročno ulaganja, ali i poboljšanje kvalitete života. Prije izrade, naš tim će napraviti detaljnu procjenu krova i preporučiti najbolji način izolacije i materijale koji će se koristiti.

Obnova krovišta

Kroz vrijeme, krovište se može oštetiti i početi puštati vodu. Obnova krovišta može uključivati različite postupke, ovisno o stupnju oštećenja. Neki od najčešćih koraka su:

 • procjena krovišta – uključuje provjeru krovnog materijala, krovne konstrukcije, oluka, žlijeba i ostalih elemenata kako bi se utvrdilo koji su dijelovi krova oštećeni i trebaju popravak ili zamjenu
 • priprema krova – odnosi se na uklanjanje svih starijih materijala krova, uključujući stari krovni materijal, letve i ostale elemente
 • popravak krovne konstrukcije – ako je potreban popravak ili zamjena krovne konstrukcije, postupak se obavlja prije postavljanja novog krovnog materijala. Odnosi se na popravak oštećenih rogova i letvi te zamjenu oštećenih dijelova krova.
 • postavljanje novog krovnog materijala – na pripremljenu krovnu konstrukciju, postavlja se novi krovni materijal. Uključuje postavljanje novih letvi i krovne membrane te krovnog materijal, kao što su crijep, lim ili krovne pločice.
 • postavljanje oluka i žlijeba – nakon postavljenog novog krovnog materijala, slijedi postavljanje novih oluka i žljebova kako bi se osigurala pravilna odvodnja vode s krova.

Redovito održavanje krovišta sprječava potrebu za obnovom krovišta. Brza reakcija na minimalne znakove oštećenja te čišćenje oluka i žlijebova prije nego što dođe do većih problema samo su neke od važnih stavki.

obnova krovišta
sanacija krovišta

Sanacija krovišta

Za razliku od obnove krovišta u kojoj se obnavlja cijeli krov, sanacija krovišta se odnosi na manja oštećenja, odnosno dio krovišta.

 • procjena oštećenja krovišta – koji dio krova je oštećen i kako ga treba obnoviti
 • popravak ili zamjena krovnog materijala – ako su oštećenja krovnog materijala manja, može se izvršiti popravak pukotina i rupa u krovnom materijalu ili zamjena pojedinačnih pločica ili crijepova. Ako su oštećenja veća, može se zahtijevati zamjena krovnog materijala
 • popravak oštećenih letvi i rogova – ako su letve ili rogovi oštećeni, potrebno je obaviti popravak ili zamijeniti oštećene dijelove
 • popravak ili zamjena oluka i žlijeba – ako su oluci ili žlijebi oštećeni, oni će se popraviti ili zamijeniti kako bi se osigurala pravilna odvodnja vode s krova
 • sanacija krovnih prozora – ako su krovni prozori oštećeni, mogu se popraviti ili zamijeniti kako bi se osigurao pravilan protok zraka i zaštita od propuštanja vode.

Fasaderski radovi - fasader Rijeka

Fasaderski radovi obuhvaćaju aktivnosti koje su usmjerene na oblaganje i zaštitu vanjskog zida, poboljšanje izolacije te estetiku i dugotrajnost fasade. Fasada igra važnu ulogu u estetskom dojmu objekta te pruža zaštitu od vremenskih uvjeta, vlage i drugih vanjskih elemenata.

Izrada fasada

Izrada fasada uključuje pažljivo planiranje, odabir materijala i tehnika, te stručno izvođenje kako bi se postigao željeni rezultat.

Prije početka radova, klijente se savjetuje o mogućnostima, materijalima, dizajnu i troškovima fasade. Zatim slijedi odabir materijala, koji mogu obuhvaćati žbuku, kamen, drvo, metal i brojne druge materijale. Potom se priprema površina koja uključuje uklanjanje postojećih obloga, čišćenje i sanaciju površina te pripremu podloge. Na vanjski zid se postavlja izolacijski materijal kako bi se smanjili toplinski gubici i poboljšala zvučna izolacija. Nakon izolacije, postavljaju se fasadni materijali te se rade završni radovi, kao što su obrada rubova, dodavanje ukrasnih elemenata i postavljanje otvora. Sve linije trebaju biti ravne, a materijali pravilno postavljeni.

izrada fasade
izrada fasade

Izolacija fasade

Izolacija fasade radi se kako bi se poboljšala toplinska i zvučna izolacija objekta primjenom izolacijskog materijala na vanjski zid. Najčešće korišteni materijali su stiropor, mineralna vuna, kamena vuna i drugi. Izolacija fasade pomaže u smanjenju gubitka topline, poboljšava energetsku učinkovitost i smanjuje troškove grijanja i hlađenja.

 • izolacija fasade stiroporom – jedan od najčešće korištenih materijala zbog svoje lakoće, fleksibilnosti i izolacije topline. Stiroporne ploče se pričvršćuju na vanjski zid i prekrivaju slojem morta ili ljepilom.
 • izolacija fasade kamenom vunom – koristi se zbog otpornosti na vatru te zbog dobre toplinske i zvučne izolacije
 • termoizolacija fasade – koristi se za dodatno poboljšanje toplinske izolacije kako bi se održala ugodna temperatura u prostorijama tijekom cijele godine.

Popravak fasade

Popravak fasade radi se ako je fasada oštećena zbog vremenskih uvjeta, loše ugradnje ili starosti. Uključuje popravak pukotina, zamjenu oštećenih ploča ili žbuke te obnovu zaštitnih slojeva. Navedeno doprinosi sprječavanju prodora vlage i poboljšanju izgleda eksterijera.

Proces se sastoji od procjene, odnosno otkrivanja pukotina, oštećenih materijala, mrlja, vlage i sl. Nakon toga, slijedi uklanjanje oštećenog materijala te čišćenje i izravnavanje površine kako bi se izvršio popravak. Nakon popravka, nanose se premazi ili boje kako bi se ujednačio izgled fasade.

popravak fasade
bojanje fasade

Bojanje fasade

Bojanje fasade radi se kako bi se fasada zaštitila od vanjskih elemenata, kao što su sunce, kiša, vjetar i snijeg. Uz to, stvara se zaštitni sloj koji štiti od vlage, sprječava prodiranje vode te produžuje vijek trajanja fasade. Jednako važna je i estetska uloga, odnosno vizualna privlačnost objekta.

Bojanje fasade provodi se tako što se prvo pripremi površina te uklone stari premazi, mrlje i oštećenja. Nakon toga, nanosi se temeljni premaz, koji služi za poboljšanje prianjanja boje na površinu, poboljšanje otpornosti na vlagu i stvaranje ravnomjerne podloge za nanošenje boje.  Boja se može nanositi valjkom, četkom ili prskalicom, ovisno o veličini i teksturi površine. Nanosi se u više slojeva, a proces završava nanošenjem završnog sloja, odnosno impregnacije.

Impregnacija fasade

Impregnacija fasade radi se zbog zaštite i održavanja vanjskih zidova objekta. Postupak uključuje nanošenje zaštitnog sloja na površinu fasade, kako bi se spriječio prodor vlage, prljavštine i gljivica.

Važno je odabrati odgovarajući impregnacijski premaz koji odgovara vrsti fasadnog materijala i specifičnim zahtjevima. Postoje impregnacijski premazi koji su vodootporni, paropropusni, otporni na UV zrake ili s antimikrobnim svojstvima. Odabir premaza ovisi o specifičnim uvjetima okoline, izloženosti i željenoj zaštiti fasade.

impregnacija fasade

Kamenarski radovi

Kada je riječ o adaptaciji, kamenarski radovi igraju važnu ulogu u transformaciji prostora. Kamen je izuzetno izdržljiv materijal koji pruža trajnost i estetsku privlačnost, čineći ga idealnim izborom za unutarnje i vanjske površine.

Najčešći kamenarski radovi kao dio adaptacije uključuju sljedeće:

 • kamene obloge zidova – pružaju jedinstven izgled, neovisno je li riječ o prirodnom kamenu ili modernom izgledu s glatkim kamenim pločama
 • kaminski elementi – dizajniranje i izrada kaminskih elemenata, kao što su kamin, kuhinjski otok ili sudoper koji su estetski privlačni i funkcionalni
 • podne površine – kamene ploče ili pločice su izdržljive, lako se održavaju i pružaju jedinstven izgled prostora
 • kamene stepenice – stepenice su prilagođene zahtjevima i prostornim uvjetima, kako bi se postigla sigurnost, trajnost i estetska vrijednost
 • kameni detalji – kameni stupovi i ukrasi, umetci na zidovima ili drugi personalizirani elementi koji će uljepšati prostor.
kamenarski radovi

Uređenje okućnice

Uređenje okućnice je proces transformacije vanjskog prostora doma s ciljem stvaranja funkcionalnog, estetski privlačnog i ugodnog okruženja. Uključuje planiranje, dizajniranje i izvođenje različitih elemenata kako bi se postigao željeni izgled i funkcionalnost okućnice.

 • popločavanje dvorišta – korištenje betonskih ploča, kamena ili stare cigle kako bi se stvorile estetski privlačne staze, terase ili dvorišne površine.
 • betoniranje dvorišta – stvaranje betonskih staza, dvorišnih ploča ili temelja za vanjske objekte
 • asfaltiranje dvorišta – koristi se za uređenje površina dvorišta, posebno za prilaze i parkirališta, s ciljem prilagodbe prometu i vremenskim uvjetima
 • postavljanje ivičnjaka – omogućuju stvaranje jasno definiranih rubova između popločanih površina, travnjaka ili cvjetnih gredica.
uređenje okućnice

Staklene ograde

Staklene ograde su izvrstan izbor kada je u pitanju adaptacija prostora, bilo da se radi o balkonu, terasi ili bilo kojem drugom dijelu doma.

staklene ograde

One pružaju sigurnost, estetiku i otvorenost prostora, istovremeno dodajući moderan i sofisticiran izgled. Naša stručna ekipa ima iskustvo u dizajniranju, izradi i montaži staklenih ograda koje će zadovoljiti vaše potrebe i estetske preferencije.

Ugradnjom staklene ograde, stvara se osjećaj prostranosti i povećava se prirodno svijetlo, a estetika se uklapa u okoliš. Sigurnosno staklo je vrlo čvrsto i otporno na lomljenje, pruža zaštitu od vjetra te omogućuje privatnost.

Videonadzor

Visokokvalitetna rješenja videonadzora pomažu u osiguranju prostora. Bez obzira želite li nadzor nad vanjskim ili unutarnjim područjem, naša stručna ekipa pružit će vam prilagođena rješenja koja se savršeno uklapaju u vaše potrebe.

Videonadzor omogućuje zaštitu imovine. Kamere visoke razlučivosti prostor snimaju u stvarnom vremenu, što omogućuje pravovremenu reakciju na sumnjive situacije. Osim toga, videonadzor povećava vrijednost nekretnine jer potencijalni kupci ili najmoprimci cijene sigurnost i spremnost prostora.

videonadzor

Kontaktirajte nas

O M2A Gradnji

Želite li obnoviti staru ili postojeću kuću i prilagoditi je vašim željama i potrebama? M2A gradnja nudi vam široki spektar usluga koji obuhvaća sve faze adaptacije.

Specijalizirani smo za adaptaciju kuća i stanova na području Rijeke i okolice, a naši zaposlenici pomoći će vam u planiranju i izvođenju radova te dati savjete vezane uz materijal i opremu. Pobrinut ćemo se da uživate u svom domu!